Gezinshuis Betten

Gezinshuis Betten

Wij zijn Richard (46) en Chriztel (44). We hebben drie zoons van 19, 17 en 14 jaar oud en een dochter van 12. Daarnaast wonen bij ons drie jongens van 12, 12 en 6 in het gezinshuis.

Onze oudste zoon woont niet in huis, maar woont in de garage die omgebouwd is tot studio. Hij is wel regelmatig aanwezig binnen het gezinshuis.


Naast het gezinshuis werkt Richard als fulltime Senior Manager Operations and Integration HUB Portfolio te Rotterdam. Voor Chriztel is het gezinshuis haar enige baan, wat inhoudt dat zij in principe altijd aanwezig is in het gezinshuis wanneer de kinderen aanwezig zijn. 

Wanneer dit door een afspraak niet het geval is zijn er collega gezinshuisouders waar we afspraken mee hebben om de opvang te waarborgen. Naast gezinshuisouder zijn is Chriztel actief voor de plaatselijke voetbalvereniging DIA.


Wij hebben twee honden, te weten een Duitse dog van 1 jaar oud (genaamd Ozzy) en een dwergteckel van 2 jaar oud (genaamd Jaxx).

Voor huishoudelijke ondersteuning hebben we een contract met een schoonmaakbedrijf waarbij dezelfde hulp 5 uur per week voor ons beschikbaar is.


Wij hebben een sterke communicatieve kracht, zelfstandigheid en resultaatgerichtheid. We laten betrokkenheid, doorzettingsvermogen en volharding zien en we hebben ons veel kennis eigen gemaakt door regelmatig kritisch te reflecteren op onze eigen handelwijze en ervaringen. Wij zetten ons met hart en ziel in voor de ons toevertrouwde kinderen. Wij vinden het belangrijk dat dat er een directe, transparante, dus zeer duidelijke communicatie plaats vindt tussen ons als gezinshuisouders/kinderen en netwerk van de kinderen.


Doordat wij de rust kunnen bewaren overzien wij ontwikkelingen binnen ons gezinshuis en kunnen we problemen adequaat en bij de kiem aanpakken. Door de jarenlange ervaring van Chriztel (voorheen jaren in de forensische psychiatrie bij justitie gewerkt) kan zij met haar kennis en kunde afwijkende situaties al in een vroeg stadium signaleren en daar waar mogelijk voorkomen. Zij weet welke acties te ondernemen om escalaties te voorkomen en raadpleegt zo nodig vakgenoten om deze aanpak te toetsen en voor nader overleg.


Wij hebben een energieke inzet en positieve grondhouding en vanuit hier weten we veel op een efficiënte wijze te bereiken. We laten pro-acitiviteit zien en komen met praktische oplossingen waar wij draagvlak voor weten te creëren. We schakelen daar waar nodig andere professionals in om onze zienswijze te toetsen en daar waar nodig bij te stellen en/of te verrijken.


Binnen ons gezinshuis hebben we duidelijke afspraken waarbij veiligheid voorop staat. In onze visie is veiligheid, op alle denkbare vlakken, de primaire basis. We vinden het van belang dat kinderen kunnen delen wat ze willen delen, niets is ons te gek. Op die manier kunnen zich verder ontwikkelen tot de persoon die ze willen zijn. Daarnaast zullen we wel de nadruk blijven leggen op gewenst gedrag binnen het gezin en daarbuiten en zullen dit ook complimenteren. We werken niet met beloningssystemen, maar wel met duidelijke grenzen zodat de kinderen weten waar ze aan toe zijn. We hebben geen regels opgehangen en takenlijsten, iedereen helpt wanneer hem/haar dat gevraagd wordt.


We vinden het belangrijk dat elk kind zich een onderdeel van het gezin voelt, eigen kind of geen eigen kind, iedereen is net zo welkom en daarin zullen we geen onderscheid maken.

Daarnaast proberen we ons zo goed mogelijk in te leven hoe het voor ouders/netwerk is om een kind in een gezinshuis te plaatsen. We proberen biologische ouders zoveel mogelijk te betrekken in het leven van hun kind.


Nadat de kinderen het gezinshuis hebben verlaten blijven we nog in contact met hen. We hebben een gezinshuis-groepsapp waarin (bijna) alle kinderen zitten die in ons gezinshuis gewoond hebben. We proberen eenmaal per jaar bij elkaar te komen. Daarnaast blijven we de kinderen, indien gewenst, nog steeds hulp bieden.


De deur van ons gezinshuis staat (bijna) altijd open voor ouders, broertjes/zusjes en overige familieleden. Wij werken vanuit de visie dat het netwerk van de kinderen zeer belangrijk is omdat dit netwerk hen een identiteit geeft. Daar waar mogelijk betrekken we ouders bij ook de dagelijkse routine, denk bijv aan het komen kijken bij voetbalwedstrijden, het voorlezen door ouders op school enz. Op deze manier wordt het voor ouders makkelijker om toestemming te geven voor het wonen in het gezinshuis en krijgen de kinderen toestemming om zich veilig en geborgen te voelen in ons gezinshuis.



Share by: