Gezinshuis Huub en Karin

Gezinshuis Huub en Karin

Onze gezinssamenstelling bestaat uit Huub (48), Karin (48), twee zonen van 12 en 14. Daarnaast wonen bij ons twee jongens van 11 en 17.


Naast het gezinshuis hebben we ook allebei nog een baan buitenshuis. Karin werkt 28 uur per week als pedagogisch medewerker bij de KSE in Etten-Leur en Huub is verenigingsmanager bij RKVV DIA. Vooralsnog is dit prima te combineren. Beiden hebben we behoorlijke regie over de eigen agenda, waardoor er bijna altijd iemand thuis is als de kinderen thuis zijn. Op momenten dat het niet mogelijk is, hebben we afspraken met collega gezinshuisouders in de directe omgeving, waar de kinderen in voorkomend geval terechtkunnen. 


We vinden het ook belangrijk om buitenshuis te werken, omdat we op deze manier een zo normaal mogelijk gezinsleven hebben.


Voor de huishoudelijke taken maken we gebruik van een schoonmaker. Zij komt op momenten dat de kinderen op school zijn.


Sinds November 2021 wonen we in Teteringen in een twee-onder-een-kapwoning in de wijk de Teteringen. Wij wonen aan de Schijfstraat nummer 134 4847SP. Achter ons huis hebben we een mooie tuin. Je kan bij ons achterom. In de straat wonen veel mensen die we kennen van school of van de voetbalclub. Iedereen heeft zijn eigen slaapkamer en met 4 kinderen zijn alle kamers nu bezet. We hebben geen plannen om uit te breiden of aan te bouwen. We hebben twee lieve huisdieren, onze poes Puk en kater Max.


De sterke kanten van ons als persoon en daarmee ons gezinshuis zijn: We hebben een groot relativeringsvermogen. Gedrag van kinderen, zeker van kinderen die veel hebben meegemaakt, is soms onvoorspelbaar en moeilijk te begrijpen. We proberen het gedrag te zien in de context van waar het kind vandaan komt en wat hij in zijn rugzak heeft. 


We vormen een goed team en vullen elkaar aan. Waar Karin meer insteekt op de emotionele kant en meebeweegt met het kind, kan Huub duidelijke grenzen stellen. We hebben geen traditionele man/vrouw verhouding. We stralen uit dat mannen en vrouwen gelijk zijn aan elkaar en dat de kinderen dus op alle gebieden bij beide ouders terecht kunnen. 


Systemisch werken vinden we belangrijk. Bij grote en kleine beslissingen proberen we het netwerk te betrekken. Zo zien de kinderen ook dat we de voor hen belangrijke personen een rol geven in de opvoeding. Natuurlijk hebben wij ook nog dingen te leren zoals: We lossen veel dingen zelf op en zijn niet zo snel geneigd om hulp in te schakelen. En als we dan om hulp vragen, verwachten we ook dat er wordt gehandeld. We moeten eraan denken om eerder zaken te delen. We zijn veeleisend ten opzichte van onszelf. 


We hebben dingen graag goed geregeld en voorbereid. Dat verwachten we ook van anderen. Als aan die verwachting niet wordt voldaan, zijn we geneigd om zelf de regie te nemen, ook als dat soms niet passend is. Soms vergeten we onszelf. We moeten er dan ook aan denken om regelmatig samen een uitje te plannen. 


Binnen ons gezinshuis hebben wij heldere afspraken waarmee we een stuk veiligheid en structuur aanbrengen. Dit doen we niet alleen door middel van afspraken maar ook door emotionele veiligheid te bieden door beschikbaar te zijn en regelmatig aan te geven dat alles bespreekbaar is, niets is gek. Ben je verdrietig? dan zijn we er, is er een probleem? Vertel het ons en we denken met je mee, is er iets leuks of iets geks? Dan lachen we er samen om. 


Integriteit vinden wij belangrijk en wij als gezinshuisouders zijn daarin een rolmodel, doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Hierdoor proberen we onszelf betrouwbaar te maken en scheppen we openheid. Vanuit het pedagogisch stuk ondersteunen en begeleiden wij de kinderen richting zelfstandigheid en wordt er door het aanbieden van leeftijdsadequate activiteiten gewerkt aan zelfontwikkeling. Omgaan met verantwoordelijkheden en grenzen hoort daar ook bij. Straffen doen we nauwelijks, erover praten en wat de volgende keer anders zou kunnen dat doen we wel. 


De deur van ons gezinshuis staat altijd open voor ouders, broertjes/zusjes, en overige familieleden. Netwerk vinden wij belangrijk omdat dat ook een stuk is waar je vandaan komt en wie je bent. Daarom onderhouden we deze contacten intensief.


Share by: